Zupa curry z soczewicą i jarmużem

Zupa curry z soczewicą i jarmużem
Sycąca i turbo odżywcza zupa z czerwoną soczewicą, pomidorami i jarmużem z dodatkiem curry i mleczka kokosowego. Zupa to świetne danie na dodatkową porcję warzyw w ciągu dnia oraz jest ona bardzo sycąca i stosunkowo niskokaloryczna. Zobacz jak zrobić zupę curry z soczewicą i jarmużem.
Czas czytania: < 1 min

Sycąca i turbo odżywcza zupa z czerwoną soczewicą, pomidorami i jarmużem z dodatkiem curry i mleczka kokosowego. Zupa to świetne danie na dodatkową porcję warzyw w ciągu dnia oraz jest ona bardzo sycąca i stosunkowo niskokaloryczna. Zobacz jak zrobić zupę curry z soczewicą i jarmużem.

Składniki:

  • 50g czerwonej soczewicy
  • 250g passaty pomidorowej bądź krojonych pomidorów z puszki
  • 500ml bulionu warzywnego (możesz użyć gotowego koncentratu który rozpuszcza się w wodzie)
  • 1/2 cebuligarść jarmużu
  • 200g ziemniaków
  • 100ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma

  1. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni bądź od razu w garnku na oliwie z oliwek. Dodaj czerwoną soczewicę i smaż jeszcze przez chwilę.

2. Zalej cebulę bulionem i dodaj przyprawy.

3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu. Gotuj przez 15-20 minut aż soczewica i ziemniaki zmiękną.

4. Dodaj pomidory i jarmuż. Gotuj całość jeszcze przez 5-10 minut.

Na sam koniec odstaw z ognia i dodaj mleczko kokosowe.

Polecamy również:

Daisy Cieślak tworzy dla nas mnóstwo świetnych przepisów. Zaglądajcie na profil na instagramie @daisycieslak

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nowy producent EMS w Polsce

Czas czytania: 2 min W Polsce pojawił się nowy producent sprzętu EMS. Easy Motion Skin podbija Polski rynek. Na Polskim rynku mamy już kilku producentów i dystrybutorów różnego rodzaju