Zupy krem to świetny sposób na wykorzystanie zalegających warzyw w lodówce. Polecamy zupę z pieczoną papryką która jest aromatyczna i rozgrzewająca.
Składniki:
- 500g czerwonej papryki
- 2 marchewki
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- 500ml wody
- pół kostki bulionu lub bulion ze słoiczka
- przyprawy: słodka papryka, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- dwie kromki chleba żytniego

Sposób przygotowania:
1.Czerwoną paprykę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę również pokrój na ćwiartki i ułóż na blachę.
2.Piecz paprykę i cebulę w 190 stopniach przez 30 minut aż się zarumienią.
3.W garnku umieść wodę, przyprawy i bulion. Gotuj aż bulion się rozpuści.
4.Dodaj paprykę, cebulę, czosnek i drobno pokrojoną marchew. Gotuj na małym ogniu 20-30 minut aż warzywa zmiękną. Jeśli trzeba dolej trochę wody.
5.Odstaw garnek z ognia i odczekaj chwilę aż zupa trochę ostygnie. Zblenduj blenderem ręcznym składniki na gładką zupę krem.
6.Chleb pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni aż się zarumieni i zrobi chrupki.
7.Podaj zupę krem z grzankami.
Spróbuj również: