Zupa krem z pieczonej papryki z grzankami

IMG_2947
Czas czytania: < 1 min

Zupy krem to świetny sposób na wykorzystanie zalegających warzyw w lodówce. Polecamy zupę z pieczoną papryką która jest aromatyczna i rozgrzewająca.

Składniki:

  • 500g czerwonej papryki
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 500ml wody
  • pół kostki bulionu lub bulion ze słoiczka
  • przyprawy: słodka papryka, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • dwie kromki chleba żytniego

Sposób przygotowania:

1.Czerwoną paprykę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę również pokrój na ćwiartki i ułóż na blachę.

2.Piecz paprykę i cebulę w 190 stopniach przez 30 minut aż się zarumienią.

3.W garnku umieść wodę, przyprawy i bulion. Gotuj aż bulion się rozpuści.

4.Dodaj paprykę, cebulę, czosnek i drobno pokrojoną marchew. Gotuj na małym ogniu 20-30 minut aż warzywa zmiękną. Jeśli trzeba dolej trochę wody.

5.Odstaw garnek z ognia i odczekaj chwilę aż zupa trochę ostygnie. Zblenduj blenderem ręcznym składniki na gładką zupę krem.

6.Chleb pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni aż się zarumieni i zrobi chrupki.

7.Podaj zupę krem z grzankami.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Czas czytania: < 1 min Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy Składniki: 500ml wody bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce 1/2 cebuli 1 marchew 5 pomidorów 50g

Sałatka z komosą ryżową i fetą

Czas czytania: < 1 min Sałatka z komosą ryżową, fetą, żurawiną, cukinią i pomidorkami Sałatka z fetą świetnie się komponuje z suszoną żurawiną która dodaje sałatce słodkości i równoważy słoną

Tarta kokosowa

Czas czytania: < 1 min Krucha tarta z kokosowym kremem budyniowym i prażonymi migdałami Sładniki na spód: 200g mąki orkiszowej 1 jajo kurze 100g masła lub oleju kokosowego 50g ksylitolu