Zupa krem z pomidorów i soczewicy

IMG_3399
Czas czytania: < 1 min

Zupa krem z świeżych pomidorów z dodatkiem soczewicy

Składniki:

  • 500ml wody
  • bulion warzywny ze słoiczka bądź w kostce
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchew
  • 5 pomidorów
  • 50g soczewicy czerwonej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj drobno a czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku z grubym dnem podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie z oliwek. Marchew obierz i pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj soczewicę i marchew do cebuli i smaż jeszcze chwilę. Zalej warzywa wodą, dodaj bulion warzywny i mieszaj aż się rozpuści.

Następnie umieść pomidory w sicie i zalej wrzątkiem tak aby łatwo dało się usunąć skórkę. Odkrój biały czubek i pokrój pomidory na ćwiartki. Dodaj je do bulionu z warzywami. Gotuj całość przez ok 20-25 minut. Jeśli soczewicy zmięknie to odstaw garnek z ognia i ręcznym blenderem zblenduj składniki na gładki krem.

Zupę krem podaj z pieczywem i łyżką jogurtu greckiego.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty