Zupa to nie tylko świetne rozgrzewające danie na chłodne jesienne dni ale również cenna porcja warzyw! Warto jeść zupy ponieważ sycą, są niskokaloryczne i dostarczają mnóstwo cennych składników odżywczych. Zrobienie zupy wcale nie jest takie trudne! Wypróbuj nasz przepis na orientalną zupę z dynią.

Składniki:
- 1 cebula
- 300g pomidorów z puszki pokrojone w kostkę
- 500g dyni piżmowej
- 1 litr bulionu warzywnego (jeśli nie masz bulionu użyj kostki bulionowej)
- 100g ciecierzycy odsączonej z puszki
- 1 marchewka
- 1 por
- przyprawy: curry, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie
- łyżka oliwy z oliwek
- kolendra bądź natka pietruszki
Sposób wykonania:
1.Cebulę posiekaj drobno, marchewkę i pora pokrój w plastry. Na rozgrzanej patelni podsmaż warzywa na oliwie z oliwek aż cebula się zeszkli.
2.Dynię obierz z grubej skórki i pokrój w drobną kostkę.
3.W garnku na małym ogniu gotuj bulion z dodatkiem dyni. Po 10 minutach dodaj cebulę, marchew i por oraz pomidory z puszki. Dalej gotuj na małym ogniu. Dodaj przyprawy.
4.Gotuj zupę przez około 25-30 minut aż warzywa zmiękną. Dorzuć odsączoną ciecierzycę.
5.Podaj z kolendrą lub natką pietruszki. Jeśli chcesz zrobić mniejszą porcję to podziel składniki na pół.
Spróbuj również: