Zupa orientalna z dynią i ciecierzycą

IMG_2097
Czas czytania: < 1 min

Zupa to nie tylko świetne rozgrzewające danie na chłodne jesienne dni ale również cenna porcja warzyw! Warto jeść zupy ponieważ sycą, są niskokaloryczne i dostarczają mnóstwo cennych składników odżywczych. Zrobienie zupy wcale nie jest takie trudne! Wypróbuj nasz przepis na orientalną zupę z dynią.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 300g pomidorów z puszki pokrojone w kostkę
  • 500g dyni piżmowej
  • 1 litr bulionu warzywnego (jeśli nie masz bulionu użyj kostki bulionowej)
  • 100g ciecierzycy odsączonej z puszki
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • przyprawy: curry, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kolendra bądź natka pietruszki

Sposób wykonania:

1.Cebulę posiekaj drobno, marchewkę i pora pokrój w plastry. Na rozgrzanej patelni podsmaż warzywa na oliwie z oliwek aż cebula się zeszkli.

2.Dynię obierz z grubej skórki i pokrój w drobną kostkę.

3.W garnku na małym ogniu gotuj bulion z dodatkiem dyni. Po 10 minutach dodaj cebulę, marchew i por oraz pomidory z puszki. Dalej gotuj na małym ogniu. Dodaj przyprawy.

4.Gotuj zupę przez około 25-30 minut aż warzywa zmiękną. Dorzuć odsączoną ciecierzycę.

5.Podaj z kolendrą lub natką pietruszki. Jeśli chcesz zrobić mniejszą porcję to podziel składniki na pół.

Spróbuj również:

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Powiązane posty

Nastaw się trochę lepiej!

Czas czytania: 2 min Pomieszanie z poplątaniem, to chyba najlepsze słowa opisujące polski klimat i tutejszą pogodę. Sezon jesienno – zimowy, jak zawsze pokazuje nam, że niczego nie możemy